Εκτός από τα OTA κανάλια κρατήσεων (Booking, Expedia) το ξενοδοχείο μπορεί να δέχεται και απευθείας κρατήσεις, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο και την προμήθεια 15% (τουλάχιστον) που θα έδινε στα κανάλια.
Τρόποι που μπορεί να δεχτεί ένα ξενοδοχείο απευθείας κρατήσεις:
- Τηλεφωνικά
- Μέσω email
- Μέσω φόρμας κρατήσεων
- Μέσω μηχανής κρατήσεων
Εφόσον τα 2 πρώτα είναι κατανοητά θα γίνει ανάλυση στις κρατήσεις μέσω φόρμας και κρατήσεις μέσω μηχανής κρατήσεων
Φόρμα κρατήσεων
Η φόρμα κρατήσεων δεν είναι τίποτα άλλο από μια απλή φόρμα που τοποθετείται στο website με στόχο να υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος τα στοιχεία του προκειμένου να κάνει κράτηση στο ξενοδοχείο.
Η φόρμα κρατήσεων δεν έχει καμία τεχνολογία. Μέσω της φόρμας δε γίνονται πληρωμές. Είναι απλά ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να έχει ο ξενοδόχος στο website του μια φόρμα.
Εφόσον ο ξενοδόχος δεν έχει γνώσεις προγραμματισμού, θα προτείναμε να χρησιμοποιήσει τη δωρεάν υπηρεσία Google Forms και να δημιουργήσει μόνος του τα πεδία που επιθυμεί στη φόρμα κρατήσεων (για παράδειγμα όνομα χώρα, τύπος δωματίου, τηλέφωνο, ημερομηνία ταξιδιού κλπ)
https://www.google.com/forms/about/
Μηχανή Κρατήσεων
Η μηχανή κρατήσεων είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από τη φόρμα κρατήσεων. Είναι ολοκληρωμένα συστήματα που παρέχουν τη δυνατότητα στον ξενοδόχο να δημιουργεί το προφιλ, του ξενοδοχείου, τα δωμάτια, να ορίζει τιμές ανά δωμάτιο και ανά εποχή, να δημιουργεί εκπτώσεις και προσφορές.
Καθώς οι μηχανές κρατήσεων είναι σύνθετα εργαλεία, έχουν αναπτυχθεί πλατφόρμες που παρέχουν μηχανές κρατήσεων έτοιμες, στις οποίες οι ξενοδόχος με αντίτιμο κάποια χρέωση και μια μικρή προμήθεια, μπορεί στήσει όλη την επιχείρηση του ξενοδοχείου και να δέχεται κρατήσεις.
Προτεινόμενες μηχανές κρατήσεων είναι η Webhotelier και η Hotelgenius (ελληνικές)
Στρατηγικές Αύξησης Direct Κρατήσεων
Παρόλο που τα κανάλια Booking, Expedia μπορεί να έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα και να φέρνουν κρατήσεις, το κόστος προμηθειών για τον ξενοδόχο είναι υψηλό. Γι αυτό είναι προς το συμφέρον του ξενοδόχου να έχει μια ισορροπία ανάμεσα στις απευθείας κρατήσεις και τις κρατήσεις που έρχονται από τα κανάλια.
Προκειμένου ο ξενοδόχος να πείσει τον ταξιδιώτη να κάνει απευθείας κράτηση, πρέπει να έχει τις κατάλληλες υποδομές.
Website
To website μιας ξενοδοχειακής μονάδας είναι η βιτρίνα της. Προκειμένου να κάνει κράτηση ένας ταξιδιώτης από το website της μονάδας πρέπει πρώτα να πειστεί από την όλη παρουσία και το σημείο της κρίσης είναι η ιστοσελίδα της επιχείρησης.
Όπως είναι λογικά εάν ο ταξιδιώτης επισκεφτεί ένα website που δεν είναι καλοστημένο, όμορφο, δεν λειτουργεί σε κινητές συσκευές (από όπου κατά πάσα πιθανότητα και θα το επισκεφθεί) τότε είναι σχετικά απίθανο να προβεί σε κράτηση.
Εάν καλοσχεδιασμένο, όμορφο website με ωραίες φωτογραφίες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σκεφτεί ο ξενοδόχος μια στρατηγική αύξησης των απευθείας κρατήσεων.
SEO για ειδικές αναζητήσεις
Οι OTA (Booking, Expedia) απευθύνονται στις μεγάλες μάζες ταξιδιωτών. Αυτό μπορεί να δημιουργεί μια ευκαιρία για τον ξενοδόχο, την ίδια στιγμή όμως δεν του επιτρέπει να έρθει σε επαφή σε πιο ιδιαίτερα κοινά που ταιριάζουν στο ύφος της ξενοδοχειακής μονάδας.
Για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο που ασχολείται με τον αγροτουρισμο και έχει παρουσία στο Booking, χάνει ένα μεγάλο μέρος του αγροτουριστικού κοινού διότι πολύ απλά το ειδικό αυτό κοινό δεν θα μπει στο booking για να βρει αγροτουριστικό κατάλυμα.
Η στρατηγική που προτείνουμε εδώ είναι η ενδυνάμωση το SEO – Search Engine Optimization για ειδικές αναζητήσεις, στην ιστοσελίδα μας.
Αν για παράδειγμα πρόκειται για μια ξενοδοχειακή μονάδα αγροτουρισμού, τότε ο ξενοδόχος πρέπει να επενδύσει στην εμφάνιση του ξενοδοχείου του ψηλά για σχετικές αναζητήσεις στην Google. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ειδικών στο SEO και πρέπει να αποτελέσει στρατηγική απόφαση του επιχειρηματία προκειμένου να τον εντοπίσουν τα ιδιαίτερα κοινά στα οποία στοχεύει μέσα από την παρουσία του ψηλά στην Google.
Google Ads για ειδικές αναζητήσεις
Στην ίδια λογική πρέπει να κινηθεί ο ξενοδόχος σχετικά με τις διαφημίσεις Google. Για παράδειγμα αντί να διαφημίζεται στη λέξη “ξενοδοχείο Κέρκυρα” μπορεί να επιλέξει τη λέξη “agrotourism in Corfu” και έτσι να μπουν στην ιστοσελίδα του, άνθρωποι που ψάχνουν για αγροτουρισμό στην Κέρκυρα.
Τιμές στην ιστοσελίδα
Είναι σύνηθες το φαινόμενο όταν ένας ταξιδιώτης εντοπίσει ένα ξενοδοχείο στην Booking, αμέσως μετά να “ψάχνει” το ξενοδοχείο στην Google προκειμένου να μπει στην ιστοσελίδα του και να δει περισσότερες λεπτομέρειες, τιμές κλπ.
Μάλιστα υπολογίζεται ότι το φαινόμενο αυτό συμβαίνει σε ποσοστό 30% και μάλιστα αμφίδρομα.
Δηλαδή, εάν 100 άνθρωποι εντοπίσουν ένα ξενοδοχείο στη Booking, οι 30 θα ψάξουν την ιστοσελίδα του και θα μπουν για δουν τιμές.
Την ίδια στιγμή εάν 100 άνθρωποι μπουν στην ιστοσελίδα ενός ξενοδοχείου, οι 30 από αυτούς θα μπουν στην Booking ώστε να αναζητήσουν το συγκεκριμένο ξενοδοχείο και να συγκρίνουν τιμές.
Σύμφωνα με την παραπάνω παραδοχή, η Booking αποτελεί εκτός από πηγή κρατήσεων και πηγή επισκέψεων στην ιστοσελίδα του ξενοδόχου.
Εφόσον συμβαίνει αυτό, πολλές φορές ο ξενοδόχος προκειμένου να στηρίξει τις απευθείας κρατήσεις μπορεί να έχει σχετικά μικρότερη τιμή στην ιστοσελίδα του σε σχέση με τις τιμές που δίνει στα κανάλια.
Remarketing και Τιμές Direct
Επίσης σύμφωνα με την παραπάνω παραδοχή (επισκέπτες της booking μπαίνουν στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου) και δεδομένου ότι υπάρχει ελαφρώς χαμηλότερη τιμή στην απευθείας κράτηση, ο ξενοδόχος μπορεί να τρέξει remarketing καμπάνια στο facebook στοχεύοντας σε όλους όσους έχουν μπει στην ιστοσελίδα και προωθώντας το μήνυμα “Save x% on Direct Bookings”.
Παράδειγμα ροής
- Ταξιδιώτης μπαίνει στην Booking και αναζητά ξενοδοχείο στην Κρητη.
- Εντοπίζει αυτό που του αρέσει.
- Αμέσως ψάχνει αυτό το ξενοδοχείο στην Google
- Μπαίνει στο website του ξενοδοχείου
- Δεν κάνει κράτηση
- Μπαίνει στο Facebook και βλέπει remarketing διαφήμιση “HotelCorfu Save 20% on Direct Booking” – ο λόγος που βλέπει τη διαφήμιση είναι ότι έχει ήδη επισκεφθεί το website του ξενοδοχείου στο βήμα 3.
Είναι πλέον πιθανό, η ταξιδιώτης που αρχικά έμαθε για το ξενοδοχείο μέσω booking, να κάνει την κράτηση απευθείας από το website αφού θα έχει σημαντική έκπτωση.
Εμφάνιση Direct Τιμών σε Metasearch
Είναι προς το συμφέρον του ξενοδόχου εφόσον θέλει να αυξήσει τις direct κρατήσεις να εμφανίζει τις τιμές της μηχανής κρατήσεών του στις μεγάλες metasearch πλατφόρμες όπως η TripAdvisor και η Google.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, και δεδομένης της τεχνολογικής πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει τις μεγάλες πλατφόρμες, η συγκεκριμένη δυνατότητα πρέπει να υποστηρίζεται από τη μηχανή κρατήσεων.
Για παράδειγμα η Webshotelier μέσω του προγράμματος Price Everywhere δίνει τη δυνατότητα στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία να δίνουν τις τιμές στο Tripadvisor, Trivago και Google ώστε ο ταξιδιώτης να μπορεί να κάνει απευθείας κράτηση μέσα από τις παραπάνω Metasearch πλατφόρμες.