Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή

2. Google My Business και γιατί είναι απαραίτητο για κάθε ξενοδοχείο

3. Το website του ξενοδόχου και τα συστατικά που πρέπει οπωσδήποτε να έχει

4. Google Ads – Πώς να το χρησιμοποιήσετε για αύξηση των κρατήσεων του ξενοδοχείου σας

5. Facebook & Instagram – Στρατηγικές και προτεινόμενη χρήση για προβολή ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

6. Pinterest για Ξενοδοχεία – Το δωρεάν κανάλι που φέρνει αποτελέσματα

7. Κανάλια Κρατήσεων & Στρατηγική Ξενοδοχείου – Booking / Expedia / Trivago / Tripadvisor

8. Direct Bookings & Στρατηγικές Αύξησης Απευθείας Κρατήσεων

9. Email Marketing για Hoteliers

10. Blogging & Προτεινόμενη θεματολογία

11. Χρήσιμα Links για ξενοδόχους

Αποτελεσματική προώθηση ξενοδοχείου στον ψηφιακό κόσμο

1.Εισαγωγή

Η παρούσα εργασία στοχεύει στο να παρουσιάσει στον Έλληνα ξενοδόχο σύγχρονα εργαλεία προκειμένου να προωθήσει αποτελεσματικά το κατάλυμά του στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον του τουρισμού.

Σε καμία περίπτωση, η παρούσα εργασία δεν αντικαθιστά τη δουλειά των ειδικών (συμβούλων επιχειρήσεων, marketing experts, web designers). Αντιθέτως, αναδεικνύουμε τη σημαντικότητα όλων των παραπάνω ειδικοτήτων για την αποτελεσματική διαχείριση ενός ξενοδοχείου και την αύξηση των κρατήσεων, του τζίρου και την κερδοφορίας.

Η εργασία απευθύνεται στον έλληνα ξενοδόχο, παρουσιάζοντας και εξηγώντας θεμελιώδεις αρχές σχετικές με την ψηφιακή παρουσία του ξενοδοχείου, εξηγώντας ενέργειες που πρέπει απαραιτήτως να γίνουν από όλα τα καταλύματα και τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Παρουσιάζονται έτοιμα εργαλεία, έτοιμες διαφημίσεις για χρήση στην Google, ανάλυση των OTA και Metasearch, στρατηγικές αύξησης των απευθείας κρατήσεων καθώς και πρωτοποριακά εργαλεία που μπορούν να είναι αποτελεσματικά στο ξενοδοχειακό μάρκετινγκ.

H μελέτη έχει γίνει από την ομάδα επιχειρηματικής ανάπτυξης YK Advance, μέλος της TMC Publishing Limited

2.Google My Business και γιατί είναι απαραίτητο για κάθε ξενοδοχείο

Είναι βασικό να δημιουργήσετε προφίλ για το ξενοδοχείο σας στο Google My Business. To Google My Business είναι το σημείο που εμφανίζει η google όλες τις πληροφορίες για το ξενοδοχείο σας.

Οι λόγοι είναι:

  • Μπορείτε να καταχωρήσετε στο ξενοδοχείο στο χάρτη ώστε να βρίσκουν το στίγμα του στα χάρτη όσοι έρχονται σε αυτό.
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα χώρο που εμφανίζεται όταν κάποιος ψάξει το ξενοδοχείο σας στην Google δεξιά και περιέχει το χάρτη, ώρες λειτουργίας, τηλέφωνο, φωτογραφίες ακόμα και κριτικές.
  • Μπορεί να εμφανίζεται στις αναζητήσεις που γίνονται στην Google τόσο στη βασική μηχανή αναζήτησης όσο και στις αναζητήσεις που γίνονται μέσα στους χάρτες.

Όλα τα παραπάνω ελέγχονται μέσα από το Google My Business – https://www.google.com/business/

Δημιουργία Google My Business Profile για την προβολή του ξενοδοχείου

  • Μπείτε στο Google my business και αφού κάνετε login επιλέξτε την Καταχώρηση Νέας Τοποθεσίας.
  • Εισάγετε όλες τις άλλες απαραίτητες πληροφορίες όπως ώρες λειτουργίας, φωτογραφίες (εδώ μπορείτε να έχετε φωτογραφίες εσωτερικών χώρων, εσωτερικών δωματίων κλτ) και στοιχεία επικοινωνίας.

Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει η Google να πιστοποιήσει ότι τα στοιχεία και κυρίως η διεύθυνση που εισάγατε είναι αληθή. Η καταχώρησή σας δεν θα είναι ορατή στους χάρτες εάν δεν ολοκληρωθεί η πιστοποίηση.

Ζητήστε να γίνει πιστοποίηση μέσα από το Ταχυδρομείο. Η Google θα σας στείλει ένα γράμμα στο διεύθυνσή σας με έναν κωδικό PIN. Συνήθως η διαδικασία παίρνει από μια έως δύο εβδομάδες. Όταν λάβετε το PIN ακολουθήστε τη διαδικασία που αναγράφεται στο γράμμα ώστε να εισάγετε τον κωδικό και να είστε πλέον πιστοποιημένοι.

Είναι σημαντικό να ανεβάσετε φωτογραφίες ως διαχειριστής για το ξενοδοχείο σας – επιλέξτε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.

Εάν δεν ανεβάσετε φωτογραφίες ως διαχειριστής είναι πιθανό η Google να εντοπίσει φωτογραφίες από άλλους χρήστες και να τις χρησιμοποιήσει στο Google My Business προφίλ του ξενοδοχείου σας. Αυτό δεν είναι επιθυμητό καθώς η εικόνα του ξενοδοχείου στη Google διαμορφώνεται από φωτογραφίες στις οποίες δεν έχετε έλεγχο.

Κριτικές Google – Google Reviews – Μια ανεκμετάλλευτη ευκαιρία – Προτάσεις διαχείρισης κριτικών για ξενοδόχους

Όταν έχετε ενεργό το Google My Business, κάθε χρήστης μπορεί να κάνει Review που σημαίνει ότι μπορεί να ανεβάσει ένα δημόσιο σχόλιο. Τα σχόλια αυτά είναι δημόσια.

Παρόλο που μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν αρνητικά σχόλια για το ξενοδοχείο στη Google είναι καλό ο ξενοδόχος να απαντάει σε όλα τα σχόλια χωρίς εξαίρεση. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δικαιολογήσει μια αρνητική συγκυρία ή ακόμα και να αποδείξει ότι το σχόλιο δεν ήταν αντικειμενικό ή ήταν λανθασμένο.

Η απάντηση στα σχόλια της Google είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία ο ξενοδόχος να παρουσιάσει και επιμέρους στοιχεία ή παροχές που ξενοδοχείου που θα ήταν αδύνατο να παρουσιαστούν σε άλλα σημεία.

Δεδομένου ότι όλα τα σχόλια και οι απαντήσεις είναι δημόσια, οι απαντήσεις τους ξενοδόχου είναι μια ευκαιρία για νέο περιεχόμενο.

Παράδειγμα

Κάποιος πελάτης ανεβάζει ένα θετικό σχόλιο στην Google ότι το ξενοδοχείο ήταν καθαρό και το προσωπικό ευγενικό.

Ο ξενοδόχος μπορεί να απαντήσει δημοσίως με ένα ευχαριστήριο μήνυμα και να παρουσιάσει ότι η καθαριότητα είναι κύριο μέλημα του ξενοδοχείου γι’ αυτό και όλοι οι χώροι καθαρίζονται 3 φορές την ημέρα.

Η πληροφορία για τη διαδικασία καθαριότητας είναι δημόσια – και η ανάρτησή της θα διαβαστεί από όλους τους υπόλοιπους χρήστες.

Tips

  • Ανεβάστε ελκυστικές φωτογραφίες από όλους τους χώρους του ξενοδοχείου
  • Να είστε προσεκτικοί με τηλέφωνο, email
  • Να χρησιμοποιείτε τη δυνατότητα Post που δίνει η Google – έτσι μπορείτε να ανεβάσετε προσφορές, νέα και ανακοινώσεις τα οποία εμφανίζονται αμέσως στη Google.

3.Το website του ξενοδόχου και τα συστατικά που πρέπει οπωσδήποτε να έχει

Εισαγωγή

Η ιστοσελίδα του ξενοδοχείου πρέπει να είναι προσεγμένη και εξυπηρετεί τον ένα και μοναδικό σκοπό της: Να οδηγήσει σε κρατήσεις. Στην ενότητα αυτή θα αναφερθούν τα πιο σημαντικά στοιχεία που δεν πρέπει να λείπουν από καμία ιστοσελίδα ξενοδοχείου. 

Τοποθεσία, διεύθυνση & Τηλέφωνο

Φροντίστε η τοποθεσία και η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ξενοδοχείου να βρίσκονται

  1. Στο πάνω μέρος της σελίδας – header
  2. Στο κάτω μέρος της σελίδας – footer
  3. Στη σελίδα “Επικοινωνία”

Ειδικά στη version του ξενοδοχείου σας για κινητά προτείνουμε τα στοιχεία επικοινωνίας να εμφανίζονται άμεσα και καθαρά πριν καν χρειαστεί ο χρήστης να τα αναζητήσει κάνοντας scroll ή ψάξει τη σελίδα επικοινωνίας.

Προτείνουμε να συμπεριλάβετε έναν Google χάρτη με το στίγμα του ξενοδοχείου σας, αφού πρώτα έχετε καταχωρήσει την τουριστική σας μονάδα στου Google χάρτες. Εδώ θα βρείτε τη διαδικασία καταχώρησης στους Google χάρτες Εφόσον η μονάδα σας είναι στους χάρτες και εφόσον έχετε πρόσβαση στο διαχειριστικό της σελίδας σας μπορείτε πολύ εύκολα να εισάγετε έναν Google χάρτη με το στίγμα του ξενοδοχείου. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα

  1. Ανοίξτε τη σελίδα Google Maps
  2. Αναζητήστε το ξενοδοχείο σας
  3. Εφόσον εμφανιστεί στο χάρτη με το στίγμα του πατήστε στην επιλογή embed
  4. Κάντε Copy τον κώδικα
  5. Κάντε Paste στο διαχειριστικό σας

Ζωντανή Συνομιλία & Συγκριτικό Πλεονέκτημα 

Η δυνατότητα ζωντανής συνομιλίας είναι σημαντική καθώς δημιουργεί την αίσθηση ότι το ξενοδοχείο είναι ενεργό και ότι υπάρχουν άνθρωποι να απαντήσουν άμεσα.  Είναι πιθανό κάποιος που μπει στην ιστοσελίδα σας να χρειάζεται κάποια άμεση πληροφορία προκειμένου να προβεί στην κράτηση.

Οι χρήστες όταν αναζητούν ξενοδοχεία δεν έχουν μόνο τη σελίδα του δικούς σας ξενοδοχείου ανοιχτή. Συνήθως κατά τη διαδικασία της έρευνας, ο χρήστης έχει αρκετά παράθυρα ανοιχτά ώστε να συγκρίνει τιμές, φωτογραφίες, παροχές κλπ. Εάν η δυνατότητα που του δίνετε είναι μόνο μέσω email ενώ η η σελίδα ενός ανταγωνιστικού ξενοδοχείου που διεκδικεί την ίδια κράτηση προσφέρει τη δυνατότητα ζωντανής συνομιλίας, είναι πιθανό στη συνείδηση του δυνητικού πελάτη να έρθει πιο κοντά η ανταγωνιστική επιχείρηση.

Η ζωντανή συνομιλία δημιουργεί “ανθρώπινο πρόσωπο” στο ξενοδοχείο, και δημιουργεί αμεσότητα στη σχέση ξενοδόχου – δυνητικού πελάτη. Επιπλέον, μέσα από τη Ζωντανή Συνομιλία μπορείτε να ανακαλύψετε ιδιαιτερότητες στις ανάγκες του πελάτη και να απαντήσετε με ανάλογες παροχές του ξενοδοχείου που τυχόν δεν εμφανίζονται ούτε στην ιστοσελίδα ούτε στο website.

Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι μπορεί να χρειαστεί να κάνει κράτηση για 10 μέρες και να πρέπει να λείψει τις 2 ενδιάμεσες – μία συνθήκη που χρειάζεται συνεννόηση με τον ξενοδόχο πριν την κράτηση. Σε αυτή την περίπτωση, η συνεννόηση θα γίνει πιο γρήγορα και άμεσα με το ξενοδοχείο που έχει την υπηρεσία Live Chat και εάν 2 ξενοδοχεία με τις ίδιες παροχές μπορούν να εξυπηρετήσουν το συγκεκριμένο ζευγάρι, είναι πιθανό η κράτηση να καταλήξει στο ξενοδοχεία με το Live Chat λόγω ταχύτητας.

Επιπλέον μέσω Live Chat, μπορεί το ξενοδοχείο εκτός από να αντιπροτείνει στον ενδιαφερόμενο ημερομηνίες, διαφορετικά δωμάτια και extra παροχές, να αναδείξει και στοιχεία του προσωπικού του που εξυπηρετεί όπως πχ η ευγένεια, η καλοσύνη, η διάθεση για βοήθεια.

Τα παραπάνω στοιχεία, δεδομένου ότι τηλεφωνική επικοινωνία είναι λιγότερο διαδεδομένη με πελάτες του εξωτερικού, είναι δύσκολο να μεταφερθούν μέσω ενός τυπικού email που σχεδόν πάντα ξεκινάει τον ίδιο τρόπο και καταλήγει με τον ίδιο τρόπο. Μέσω Live Chat οι πελάτης έρχεται πιο κοντά στο ξενοδοχείο καθώς γνωρίζει τους ανθρώπους πίσω από την επιχείρηση, έστω και μέσω chat.   Για να χρησιμοποιήσετε Live Chat στο website σας προτείνουμε τις εξής υπηρεσίες:

  1. Tawk.to – δωρεάν υπηρεσία με εξαιρετικά εύκολη διαδικασία ενσωμάτωσης στο website
  2. Drift – δωρεάν υπηρεσία με περισσότερες παροχές από το Talk.to – δίνει τη δυνατότητα οι συνομιλίες να διατηρούνται στο παράθυρο της ζωντανής συζήτησης ακόμα και για ημέρες.
  3. Intercom – Το πιο εξελιγμένο σύστημα της ζωντανής συνομιλίας – διατίθεται μόνο με πληρωμή.

Blog – Γιατί πρέπει να υπάρχει στο website ενός ξενοδοχείου

Το blog και οι συνεχείς αναρτήσεις είναι απαραίτητες για τους εξής λόγους:

  1. Δείχνουν στην Google ότι στο site ανεβαίνει νέο περιεχόμενο και βοηθά στην κατάταξη
  2. Δίνει τη δυνατότητα να μοιράζεστε το νέο περιεχόμενο στα social media, χωρίς να διαφημίζετε συνεχώς το ξενοδοχείο σας. Δεν μπορείτε σε κάθε ανάρτηση να αναφέρετε τις παροχές και τις τιμές σας. Αντιθέτως εάν γράφετε τακτικά στο blog για διάφορα θέματα όπως συνταγές, υλικά για το πρωινό, Tips για βόλτες στην περιοχή μπορείτε να μοιράζεστε αυτό το περιεχόμενο χωρίς να γίνετε κουραστικοί.
  3. Δίνει την εικόνα ότι ασχολείστε ενεργά με την επιχείρησή σας.

4. Google Ads – Πώς να το χρησιμοποιήσετε για αύξηση των κρατήσεων του ξενοδοχείου σας

Ο πιο σύντομος και αποτελεσματικός τρόπος να έχετε επισκέψεις στο website του ξενοδοχείου σας και κατ επέκταση κρατήσεις είναι να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Google Ads της Google (πρώην Google Ads) 

Τι είναι το Google Ads

Είναι το σύστημα πληρωμένων διαφημίσεων της Google. Σε προηγούμενο κεφάλαιο είδαμε το τι πρέπει να κάνετε για να σας δείχνει η Google στα οργανικά της αποτελέσματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αλλά κανένας δεν μπορεί να σας υποσχεθεί και να εγγυηθεί ότι στο τέλος η Google θα εμφανίσει το ξενοδοχείο στα αποτελέσματα και αν ΝΑΙ σε ποια θέση.

Αντιθέτως, με την υπηρεσία Google Ads (πληρωμένων διαφημίσεων) μπορείτε την ίδια στιγμή να αρχίσετε να έχετε επισκέψεις. 

Διαφορές SEO και Google Ads

  • To SEO είναι δωρεάν ενώ στο Google Ads πληρώνετε κάθε φορά που κάποιος πατάει κλικ στη διαφήμιση κι έρχεται στο website σας
  • Οι διαφημίσεις Google Ads φαίνονται ότι είναι διαφημίσεις (εμφανίζεται η λέξη”sponsored” δίπλα στη διαφήμιση, Είναι τα αποτελέσματα που είναι ακριβώς από πάνω από τα οργανικά
  • To SEO δεν έχει καμία εγγύηση ότι θα πετύχει. Στο Google Ads πληρώνετε για να εμφανίζεστε ψηλά οπότε εάν κάνετε τα σωστά βήματα είναι εγγυημένο ότι θα έχετε κλικ
  • Στο Seo και να δουλέψει θέλει χρόνο. Το Google Ads φέρνει κλικ την ίδια ημέρα που θα το ενεργοποιήσετε.

Πως χρεώνεστε στο Google Ads 

Εφόσον δημιουργήσετε τις διαφημίσεις σα, η οποίες προβάλλονται κάθε φορά που κάποιος αναζητά κάτι συγκεκριμένο πχ “ξενοδοχεία Κέρκυρα” επιλέγετε και ένα μέγιστο ποσό που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για κάθε κλικ. Πχ  0.5€.

Επίσης επιλέγετε το μέγιστο ποσό που διαθέτετε για μία ημέρα πχ 20€. Έτσι το σύστημα της Google δεν θα σας χρεώσει σε καμία περίπτωση πάνω από το ποσό των 20€ ανά ημέρα. Το ποσό αυτό μπορείτε ανά πάσα στιγμή να το αλλάζετε.

Έτσι οι χρεώσεις είναι πάντα ελεγχόμενες από την πλευρά σας. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε κάθε φορά τις καμπάνιες κάτι που σημαίνει ότι σταματούν οι διαφημίσεις να τρέχουν και κατά συνέπεια σταματάει και η οποιαδήποτε χρέωση.

Οι πληρωμές στην Google γίνονται μέσω κάρτας ή τραπεζικού εμβάσματος. Εφόσον κατατεθεί το ποσό τότε η Google αρχίζει να χρεώνει από το ποσό που έχει κατατεθεί έως ότου εξαντληθεί.

Εφόσον εξαντληθεί πρέπει να κάνετε κατάθεση εκ νέου.

Σημαντικό εδώ είναι να έχετε επιλέξει τις χειροκίνητες πληρωμές και όχι τις αυτόματες – εάν έχετε επιλέξει αυτόματες πληρωμές η Google θα χρεώνει αυτόματα της κάρτα σας όταν το ποσό αρχίζει να εξαντλείται.  

Παράδειγμα

Έχετε κάνει αρχική πληρωμή μέσω κάρτας 200€ και έχετε ορίσει ότι επιθυμείτε να χρεώνεστε μέχρι 20€ την ημέρα από την Google. Αυτό σημαίνει ότι οι διαφημίσεις σας θα τρέξουν για 10 ημέρες και την 10η ημέρα το ποσό θα εξαντληθεί. Εάν έχετε επιλέξει χειροκίνητες πληρωμές τότε θα πρέπει να κάνετε πάλι μια πληρωμή 200€ (ή οποιουδήποτε άλλου ποσού) ώστε η Google να μπορεί να τρέξει πάλι τις διαφημίσεις σας.

Εάν έχετε επιλέξει αυτόματες πληρωμές, την 8η ημέρα η Google θα κάνει αυτόματη χρέωση 200€ ώστε να μπορεί να συνεχίσει.

Για μεγαλύτερο έλεγχο προτείνουμε τις χειροκίνητες πληρωμές.  

Ποιες λέξεις – κλειδιά να επιλέξετε

Εφόσον θέλετε να διαφημίσετε το ξενοδοχείο σας πρέπει οι λέξεις- κλειδιά που στοχεύετε ειδικά για την Ελλάδα να έχουν απαραίτητα μέσα τις λέξεις «διαμονή» “ξενοδοχείο” και το όνομα της περιοχής.

Εάν το ξενοδοχείο σας είναι στο κέντρο της Κέρκυρας τότε επιλέξτε ως keywords

  • Ξενοδοχείο Κέρκυρα
  • Κέρκυρα διαμονή
  • Ξενοδοχείο Κέρκυρα κέντρο

 Αντίστοιχα εάν στοχεύετε σε πελάτες εξωτερικού μπορείτε να στοχεύσετε σε λέξεις

  • Hotel Corfu
  • Corfu accommodation
  • Cheap hotels in Corfu

Αυτά είναι αρκετά ώστε να αρχίσετε να έχετε άμεσα επισκέψεις. Προφανώς εάν το ξενοδοχείο σας έχει κάποια χαρακτηριστικά που θέλετε να αντιστοιχούν με τις αναζητήσεις μπορείτε να βάλετε τα χαρακτηριστικά αυτά στα keywords που στοχεύετε.

Για παράδειγμα εάν το ξενοδοχείο σας έχει πισίνα μπορείτε να στοχεύσετε στη λέξη “Corfu hotels with swimming pool”

Έτοιμες διαφημίσεις για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Για το group ξενοδοχείο Κέρκυρα φτιάξτε 2 διαφημίσεις που στο κείμενο θα περιέχουν και τις λέξεις κλειδιά  

Διαφήμιση 1

Ξενοδοχείο “HotelCorfu”– Στο κέντρο της Κέρκυρας.

Μία εισαγωγική πρόταση που έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα του ξενοδοχείου σας (πχ SPA, ή φθηνό, ή Lux) και κάποιο στοιχείο για την τοποθεσία του.

Παράδειγμα διαφήμισης για το ξενοδοχείο Κερκυρα Ινν 

Ξενοδοχείο Κέρκυρα Inn – Στο κέντρο της Κέρκυρας

Το πολυτελέστερο ξενοδοχείο που φιλοξενεί όλες τις διασημότητες. Θα μας βρείτε κοντά στην κεντρική πλατεία στο κέντρο της Κέρκυρας  

Επεκτάσεις Google Ads 

Οι επεκτάσεις είναι κάποια extra στοιχεία που μπορείτε να προσθέσετε στη διαφήμισή σας ώστε να δώσετε κάποιες επιπλέον επιλογές στον επισκέπτη.

Χρησιμοποιήστε τις 2 επεκτάσεις  

Sitelinks

Προσθέστε κάποια επιπλέον Links στη διαφήμισή σας εκτός του βασικού κειμένου, Αυτά εμφανίζονται κάτω από τη βασική διαφήμιση.  

Παράδειγμα

Call Extension

Εδώ μπορείτε να προσθέσετε το τηλέφωνο του ξενοδοχείου σας, Το τηλέφωνο πρέπει να είναι ίδιο με τη τηλέφωνο που βρίσκεται στο website σας ώστε να γίνει αποδεκτή η επέκταση.  

Παράδειγμα

Callouts

Άδω μπορείτε να βάλετε κάποια extra στοιχεία του ξενοδοχείου όπως πχ – Θερμαινόμενη Πισίνα, Δίπλα στη θάλασσα, Roof Garden κλπ.

Παράδειγμα

Προσφορές – Deals

Αυτή η επέκταση σας επιτρέπει να δείχνετε άμεσα στη διαφήμισή σας μια τρέχουσα προσφορά.  

Παράδειγμα

Προτεινόμενο Budget

Ξεκινήστε με 0.7€ κόστος per click και 20€ ανά ημέρα. Εφόσον δείτε αποτελέσματα ανεβάστε το ημερήσιο budget.      

 

5. Facebook & Instagram – Στρατηγικές και προτεινόμενη χρήση για προβολή ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

Το ξενοδοχείο σας πρέπει να έχει παρουσία στο Facebook & Instagram. Σε αυτό το κεφάλαιο θα γίνει λόγος για τις διαφημίσεις που πρέπει να τρέξετε ώστε να προωθηθεί η επιχείρηση σωστά.

Οι διαφημίσεις πρέπει να τρέξουν και στο Facebook & Instagram.

Τα δύο αυτά social media χρησιμοποιούνται από τους marketers όχι για πωλήσεις αλλά για αναγνωρισιμότητα. Οι καμπάνιες που προτείνουμε σκοπεύουν στο

  1. Μάθει η τοπική κοινότητα για το ξενοδοχείο
  2. Δημιουργήσουμε ένα στοχευμένο κοινό στο FB
  3. Προσκαλέσουμε φίλους στη σελίδα μας ώστε να βλέπουν τις αναρτήσεις
  4. Διαφημίσεις που στοχεύουν στους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.

Οι διαφημίσεις στο FB και Instagram δεν είναι για κρατήσεις. Ο λόγος είναι απλός. Τη στιγμή που εμφανίζονται στον χρήστη, δεν είναι απαραίτητο ο χρήστης να ψάχνει για ξενοδοχείο. Σε αντίθεση με τις διαφημίσεις Google Ads, οι οποίες εμφανίζονται μόνο όταν ένας χρήστης αναζητά στο google συγκεκριμένες λέξεις (πχ ξενοδοχείο στην Κέρκυρα, κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα αναζητά διότι προγραμματίζει ταξίδι και θέλει να εντοπίσει το ξενοδοχείο που θα μείνει, οι διαφημίσεις facebook είναι για να γνωρίζει ο κόσμος την ύπαρξη του ξενοδοχείου μας.

Ακολουθεί ανάλυση των κατηγοριών διαφημίσεων και προτάσεις για budget.

Προτείνονται οι παρακάτω κατηγορίες διαφημίσεων.

  1. Διαφημίσεις που στοχεύουν στους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.
  2. Διαφημίσεις Remarketing.

Διαφημίσεις που στοχεύουν στους κατοίκους της περιοχής που βρίσκεται η μονάδα

Επιλέγουμε να στοχεύσουμε διαφημίσεις στους κατοίκους της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής για τους εξής λόγους:

  1. Οι κάτοικοι πρέπει να γνωρίζουν την ύπαρξη του ξενοδοχείου και ίσως το προτείνουν σε φίλους τους.
  2. Επίσης είναι πιθανό να επισκεφθούν ενδεχομένως το ξενοδοχείο όχι για διαμονή αλλά για άλλες παροχές πχ εστιατόριο, καφετέρια εάν υπάρχει και άλλες δραστηριότητες.
  3. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ταξιδεύουν και είναι δυνατό να επιλέξουν διαμονή.
  4. Οι άνθρωποι που διαμένουν σχετικά κοντά είναι πιθανό να πατήσουν Like η Follow ώστε να μαθαίνουν νέα.

Budget για τις τοπικές διαφημίσεις

Προτείνουμε μια καμπάνια 80€. Αυτή η καμπάνια δεν θα τρέχει συνέχεια. Κρίνοντας από τα αποτελέσματά της κρίνουμε εάν θα την επαναλάβουμε κάποια στιγμή στο μέλλον. To budget που προτείνουμε είναι συνολικό (σε αντίθεση με Google Ads που προτείνουμε να τρέχουν οι καμπάνιες διαρκώς).

Δηλαδή θα δαπανήσουμε 80€ συνολικά.

Remarketing

Με τον όρο remarketing εννοούμε την προβολή διαφημίσεων μόνο σε κοινό που έχει ήδη επισκεφθεί το website του ξενοδοχείου μας.

Οι διαφημίσεις Remarketing δημιουργούνται μέσα από το διαχειριστικό περιβάλλον του Facebook (Ad Manager). To κοινό στόχος είναι ένα ειδικό κοινό που αποτελείται από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας του ξενοδοχείου. Το κοινό αυτό δημιουργείται από όλους τους επισκέπτες ανεξαρτήτως του πως ήρθαν στο website (δεν έχει σημασία εάν ήρθαν από διαφημίσεις Google, από το facebook, από κάποιο email ή άλλη πηγή.) Όσοι για οποιοδήποτε λόγο επισκέφτηκαν τη σελίδα του ξενοδοχείου θα είναι στο συγκεκριμένο audience.

Οι διαφημίσεις remarketing (διαφημίσεις με στόχο το κοινό που έχει ήδη μπει μια φορά στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου θα μπορούσαν να είναι:

  • Παρουσίαση μιας εποχιακής προσφοράς
  • Παρουσίαση ενός νέου
  • Εάν έχουμε ένα νέο blog post στη σελίδα μας που κρίνεται ενδιαφέρον προτείνεται η προώθησή του με κόστος 20€ συνολικά

6. Pinterest για Ξενοδοχεία – Το δωρεάν κανάλι που φέρνει αποτελέσματα

Το Pinterest αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο. Είναι ένα σημείο που το ξενοδοχείο σας πρέπει να έχει παρουσία.

Γιατί επιλέγουμε το Pinterest

Φέρνει δωρεάν επισκέψεις στη σελίδα του ξενοδοχείου.

Το Pinterest είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπου μπορείτε να βλέπετε φωτογραφίες οι οποίες ανήκουν σε θεματαλογικά Boards. Η διαφορά με τα άλλα μέσα είναι οι φωτογραφίες ανεβαίνουν στο Pinterest μέσα από websites.

Για παράδειγμα εάν έχετε στο website του ξενοδοχείου σας μια σελίδα με φωτογραφίες του SPA τότε μπορείτε να κάνετε PIN μια φωτογραφία απευθείας από τη σελίδα χωρίς να χρειαστεί να ανεβάσετε τη φωτογραφία στο pinterest.

Η φωτογραφία φέρει το Link της σελίδας από την οποία προήλθε με αποτέλεσμα όποιος πατήσει κλικ τη φωτογραφία μέσα από το Pinterest θα καταλήξει στο website σας(στο σημείο δλδ από το οποίο έγινε αρχικά η καταχώρηση στο Pinterest).

Επιπλέον, το Pinterest είναι δωρεάν – δεν υπάρχει καμία χρέωση για τη χρήση του.

Αυτό που πρέπει να κάνει ο ξενοδόχος είναι απλά να επισκεφθεί κάθε υποσελίδα του website του που έχει φωτογραφίες, και να κάνει την διαδικασία του PIN. Εδώ αφού κάνει PIN καλό είναι να προσθέσει και κάποιες λέξεις κλειδιά ή μικρή περιγραφή σε κάθε φωτογραφία.

Έτσι, οι φωτογραφίες ανεβαίνουν στο Pinterest, και εάν κάποιος δει τη φωτογραφία και πατήσει κλικ σε αυτή, μεταφέρεται αμέσως στη συγκεκριμένη υποσελίδα του website από την οποία έγινε το αρχικό PIN.

Παράδειγμα

Στο website του ξενοδοχείου σας έχετε μια υποσελίδα με ελκυστικές, υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες για το SPA. Ως ξενοδόχος, μπαίνετε στη σελίδα αυτή και κάνετε PIN την φωτογραφία. Στο παράθυρο που ανοίγει και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του PIN, βάζετε μια ελάχιστη περιγραφή. Ολοκληρώνεται τη διαδικασία κι έτσι η φωτογραφία είναι πλέον στο Pinterest.

Κάποιος χρήστης του Pinterest που ψάχνει φωτογραφίες σχετικές με SPA ανακαλύπτει στην περιήγηση του τη φωτογραφία αυτή και κάνει κλικ. Αυτόματα μεταφέρεται στη σελίδα SPA του ξενοδοχείου σας.

Απευθύνεται σε γυναίκες

Το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών του Pinterest είναι γυναίκες (ποσοστό 81% σύμφωνα με στοιχεία του 2017). Οι γυναίκες αποτελούν συνήθως τον decision maker σε θέματα διακοπών όποτε το μέσο κρίνεται πλήρως κατάλληλο.

Μπαίνει στα αποτελέσματα της Google

Τα pinterest boards μπαίνουν στα οργανικά αποτελέσματα της Google. Για παράδειγμα αν ψάξετε “hotels with spa” είναι πολύ πιθανό μετά από τα πρώτα αποτελέσματα κάποιων ξενοδοχείων, η google να εμφανίσει pinterest boards με φωτογραφίες ξενοδοχείων με spa.

Παρόλο που το pinterest θέλει μηνιαία παρακολούθηση και ανανέωση προτείνουμε να δημιουργήσετε κάποια boards με όλες τις φωτογραφίες του ξενοδοχείου και της περιοχής.

Είναι για την παγκόσμια αγορά

Το 60% των χρηστών του Pinterest είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στρατηγική Pinterest και υλοποίηση

1. Ανοίξτε έναν δωρεάν λογαριασμό στο Pinterest.

2. Δημιουργήστε τα βασικά boards. Τα boards πρέπει να έχουν στο τίτλο τους τα keywords που περιγράφουν το ξενοδοχείο.Εάν το ξενοδοχείο σας είναι στο κέντρο της κέρκυρας το board πρέπει να έχει τίτλο “ Ξενοδοχείο στο κέντρο της Κέρκυρας”.

Δημιουργήστε boards και για την περιοχή πάντα με τις λέξεις κλειδιά στον τίτλο. Παραδείγματα boards (στα αγγλικά)

  • Rafting in Corfu
  • Top things to do in Corfu
  • The Best beaches in Corfu

3. Αφού έχετε δημιουργήσει τα boards πρέπει να βάλετε φωτογραφίες σε αυτά. Οι φωτογραφίες πρέπει πρώτα να είναι στο site σας ώστε να την κάνετε PIN από εκεί στο αντίστοιχο board.

Προσθέστε 5-10 φωτογραφίες σε κάθε board.

4. Γράψτε μια περιγραφή για κάθε φωτογραφία πάντα με τις λέξεις κλειδιά. Προσθέσετε hashtags (μπορείτε να βρείτε ιδέες για hashtags στο website https://hashtagify.me/)

 

 

7. Κανάλια Κρατήσεων & Στρατηγική Ξενοδοχείου – Booking / Expedia / Trivago / Tripadvisor

Αν και το θέμα των online καναλιών είναι τεράστιο, σε αυτό το σημείο θα αναφερθούμε στα πιο σημαντικά κανάλια με τα οποία πρέπει κάθε ξενοδοχείο να συνεργάζεται ώστε να αυξήσει τις πωλήσεις του.

Πριν γίνει αναφορά τα κανάλια πρέπει να γίνει κατανοητός ο διαχωρισμός των κατηγοριών στις οποίες ανήκουν οι μεγάλες πλατφόρμες τύπου Booking ή Tripadvisor.

Κατηγορίες

Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες στις οποίες ανήκουν οι μεγάλες πλατφόρμες

OTA

Η λέξη OTA προέρχεται από τα αρχικά της λέξης Online Travel Agency. Πρόκειται για online εταιρίες που επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να ψάχνουν για καταλύματα και να κάνουν απευθείας κράτηση μέσω των μηχανών κρατήσεων που κάθε πλατφόρμα OTA διαθέτει.

Σημαντικότερες εταιρίες στην κατηγορία OTA

  • Βooking.com
    Ίσως η μεγαλύτερη εταιρία παγκοσμίως στη κατηγορία OTA. H booking.com αποτελεί κομμάτι της Priceline – εταιρία κάτω από την οποία υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες όπως agoda.com, KAYAK, rentalcars.com, OpenTable
  • Expedia
    Ανταγωνιστική εταιρία της booking – στον ίδιο όμιλο με την Expedia ανήκουν και άλλες πλατφόρμες όπως Hotels.com, Egencia, Hotwire, Trivago, Venere.com, CarRentals.com, Classic Vacations, Expedia CruiseShipCenters, Expedia Local Expert (LX), Wotif Group, Travelocity)
  • Αirbnb
    Η AirBnB δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οικιών και ξενοδόχων να καταχωρήσουν δωρεάν το χώρο τους και να δέχονται απευθείας κρατήσεις. Παρόλο που ο αρχικός στόχος της εταιρίας ήταν οι ιδιοκτήτες κατοικιών, οι ξενοδόχοι άρχισαν να καταχωρούν τα δωμάτια ώστε να λάβουν κρατήσεις από μέρος της ίδιας αγοράς: τους ταξιδιώτες που ψάχνουν κατάλυμα για τη διαμονή τους.
  • Splendia.com / Mrandmrssmith.com

Εάν το ξενοδοχείο σας ανήκει στην κατηγορία boutique ή luxury καταχωρήστε το ξενοδοχείο σας στις διεθνείς πλατφόρμες κρατήσεων

  1. splendia.com
  2. Mrandmrssmith.com
  • Destsetters.com

Η συγκεκριμένη μηχανή έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό και επικεντρώνεται σε 4 κατηγορίες τουρισμού

  1. Gay
  2. Wellness
  3. Food
  4. Lux

Εάν η γραμμή του ξενοδοχείου σας σχετίζεται με κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες μπορείτε να καταχωρήσετε ώστε να αποκτήσετε πρόσβαση στο παραπάνω κοινό.

Metasearch

Οι εταιρίες Metasearch διαφέρουν από τους OTA στο γεγονός ότι δεν κάνουν απευθείας κρατήσεις – γεγονός που αλλάζει τελευταία καθώς πολλές πλατφόρμες Metasearch μπαίνουν σιγά σιγά στο κομμάτι των κρατήσεων, μερικές φορές με πολύπλοκους τρόπους που ξεφεύγουν από το σκοπό της παρούσας ανάλυσης.

Μία πλατφόρμα Metasearch επιτρέπει στον ταξιδιώτη να κάνει σύγκριση τιμών από διάφορα κανάλια (συνήθως OTA). Εφόσον ο ταξιδιώτης επιλέξει το κανάλι στο οποίο θέλει να κάνει κράτηση μέσα από την πλατφόρμα Metasearch, πατώντας κλικ, μεταφέρεται στο αντίστοιχο OTA κανάλι.

Οι μεγαλύτερες Metasearch εταιρίες είναι:

  • TripAdvisor
  • Trivago
  • Google Hotel Ads

Παράδειγμα

Ο ταξιδιώτης ψάχνει στο TripAdvisor τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Κρήτη για τις διακοπές του. Εφόσον εντοπίσει ένα κατάλυμα που τον ενδιαφέρει μπαίνει στη σελίδα του καταλύματος στο TripAdvisor. Σε αυτή τη σελίδα μπορεί να δει λεπτομέρειες για το ξενοδοχείο, φωτογραφίες, σχόλια άλλων πελατών αλλά και τιμές.

Στο σημείο όπου εμφανίζονται οι τιμές – ο ταξιδιώτης δε βλέπει μόνο μια τιμή. Βλέπει όλες τις διαθέσιμες επιλογές και τιμές από κανάλια κρατήσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα δεί οτι για τις ημέρες που τον ενδιαφέρουν μπορεί να κάνει κράτηση μέσω booking με 500, μέσω Expedia με 520€ ενώ απευθείας από το website του ξενοδοχείου με 510€.

Πατώντας πάνω σε οποιαδήποτε επιλογή από τις προηγούμενες, μεταφέρεται από τη σελίδα του Tripadvisor στην αντίστοιχη σελίδα που επέλεξε (Booking, Expedia, Website) ώστε να ολοκληρώσει την κράτησή του.

Συμπέρασμα

Το ξενοδοχείο πρέπει να έχει παρουσία στις 2 μεγαλύτερες OTA (Booking, Expedia) και στον μεγαλύτερο MetaSearch δλδ το Tripadvisor. Το σημείο του AirBnB θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από το κάθε ξενοδοχείο ξεχωριστά.

Booking.com και αποδόσεις

Η μηχανή κρατήσεων της Booking είναι για πολλά ξενοδοχεία το μεγαλύτερα κανάλι κρατήσεων. Το ποσοστά που κρατά η booking από κάθε κράτηση που θα φέρει ξεκινάει από το 15%. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί τρόποι ο ξενοδόχος να χειριστεί το κομμάτι της booking ώστε να αυξήσει τις κρατήσεις που δέχεται μέσα από το συγκεκριμένο κανάλι.

Property Page Score

Είναι εξαιρετικά σημαντικό η σελίδα του ξενοδοχείου στην booking να είναι φτιαγμένη σωστά και να είναι πλήρης. Η booking.com παρουσιάζει στην καρτέλα “Property” μια βαθμολογία η οποία βασίζεται στο πόσο καλά στημένη είναι η σελίδα του ξενοδοχείου μέσα στην booking.com. Η βαθμολογία αυτή ονομάζεται Property Page Score.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι booking-800x204.png

Η ιδανική βαθμολογία ου Property Page Score είναι 100% – κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί καθώς η booking εμφανίζει ποια επιμέρους στοιχεία θέλουν βελτίωση προκειμένου να ανέβει ο συγκεκριμένος δείκτης στο 100.

Ορισμένα από τα σημεία που χρήζουν προσοχής ώστε το σκορ να ανέβει ψηλά είναι:

  • Να υπάρχουν τουλάχιστον 24 υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες του ξενοδοχείου
  • Να υπάρχουν φωτογραφίες σε επιμέρους κατηγορίες όπως πρωινό, πισίνα (εάν υπάρχει) εξωτερικοί χώροι
  • Να υπάρχουν πλήρεις περιγραφές για κάθε τύπο δωματίου
    Να υπάρχει αναφορά στο είδος των κρεβατιών που υπάρχουν σε κάθε τύπο δωματίου
  • Να υπάρχουν σαφείς εξηγήσεις στον τρόπο με τον οποίο ο επισκέπτης να φτάσει στο ξενοδοχείο
  • Πληροφορίες για το εστιατόριο και το μενού
  • Πληροφορίες για το μπάνιο που υπάρχει σε κάθε δωμάτιο

Αναλόγως τον τύπο του ξενοδοχείου, η booking.com μπορεί να ζητήσει και παραπάνω πληροφορίες ώστε το σκορ να φτάσει στο 100%

Προσφορές και Εκπτώσεις στη Booking

Σημαντικό εργαλείο για τον ξενοδόχο στην booking.com είναι η δυνατότητα προσφορών και εκπτώσεων. Η πλατφόρμα κατά καιρούς παρουσιάζει διάφορες επιλογές στους ξενοδόχους (τα λεγόμενα Opportunities), οι οποίες στέλνονται και με emails.

Πρόγραμμα Genius

Αν και δεν είναι διαθέσιμο σε όλα τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στη booking, προτείνουμε εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, τα καταλύματα να ενεργοποιήσουν το πρόγραμμα Genius.

Η συγκεκριμένη προσφορά παρέχει στη booking.com τη δυνατότητα να εμφανίζει μειωμένες τιμές στους πιστούς της πελάτες και να εμφανίζει το ξενοδοχείο πιο ψηλά στους πελάτες booking.com που έχουν κάνει login με τους κωδικούς τους στο σύστημα. Με άλλα λόγια η booking.com παρέχει έκπτωση στους καλούς της πελάτες για το ξενοδοχείο σας.

Ταυτόχρονα οι παροχές στέλνονται και μέσω newsletter στους εγγεγραμμένους χρήστες της booking.com, δίνοντας μεγάλη επισκεψιμότητα στη σελίδα του ξενοδοχείου σας στο booking (το newsletter αποστέλλεται σε εκατομμύρια μέλη).

Το Genius έχει 2 επίπεδα και θα προτείναμε την ενεργοποίηση και των 2.

  1. Το πρώτο επίπεδο δίνει έκπτωση 10% στους πελάτες booking.com που έχουν κάνει 2 τουλάχιστον κρατήσεις σε άλλα ξενοδοχεία μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας
  2. Το 2ο επίπεδο δίνει μια επιπρόσθετη έκπτωση 5% στους πολύ συχνούς πελάτες της booking.com και πιο συγκεκριμένα στους πελάτες που έχουν κάνει πάνω από 5 κρατήσεις

Το Visibility booster είναι εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στον ξενοδόχο να αυξήσει το ποσοστό της προμήθειας που δίνει στην booking (από 15% σε 20% ή 25%) με αντάλλαγμα την εμφάνιση του ξενοδοχείου του πιο ψηλά στις αναζητήσεις μέσω booking.com σχετικά με την περιοχή του.

 

Preferred Partner Program

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προσφέρεται σε όλα τα ξενοδοχεία. Εφόσον το ξενοδοχείο ανήκει σε αυτό το πρόγραμμα, έχει στη σελίδα του στη booking ένα συγκεκριμένο εικονίδιο και ταυτόχρονα εμφανίζεται πιο ψηλά στις σχετικές αναζητήσεις μέσα στην booking. Η επιπλέον επισκεψιμότητα που δίνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι της τάξεως του 30%.

Για να είναι δυνατή η συμμετοχή ενός ξενοδοχείου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πρέπει να τηρούνται κάποια κριτήρια όπως να υπάρχει υψηλή βαθμολογία σχολίων, υψηλή βαθμολογία απόδοσης, και ανταγωνιστικές τιμές στη booking σε σχέση με τιμές που δίνει το κατάλυμα σε άλλα κανάλια.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι σημαντική παρόλο που αυξάνει τη προμήθεια της Booking στο 20%.

Στην περίπτωση που το ξενοδοχείο ανήκει στο πρόγραμμα Preferred Partner, το εργαλείο Visibility Booster δεν πρέπει να χρησιμοποιείται καθώς η αύξηση της επισκεψιμότητας που εξασφαλίζει το Preferred Partner είναι πολύ μεγαλύτερη.

Price Quality Score

Το σημείο αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Στην καρτέλα Analytics η booking.com εμφανίζει το λεγόμενο Price Quality Score.

Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς επηρεάζει την κατάταξη του ξενοδοχείου στις σχετικές αναζητήσεις μέσα στην booking.

Ο δείκτης μετράει πόσο ανταγωνιστικές είναι οι τιμές που έχει δώσει ο ξενοδόχος στην booking σε σχέση με τις τιμές που έχει δώσει σε άλλα κανάλια όπως η Expedia. Για παράδειγμα εάν για τις ίδιες ημερομηνίες η τιμή που έχει δώσει ο ξενοδόχος στην Booking ειναι 20% μεγαλύτερη από αυτή που θα βρει ο ταξιδιώτης στην Expedia, τότε το συγκεκριμένο σκορ θα πεσει.

Όσο χαμηλότερο είναι το σκορ, τόσο πέφτει και η κατάταξη στα αποτελέσματα της booking, και κατά συνέπεια η επισκεψιμότητα και οι κρατήσεις.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι σε αυτή την καρτέλα, η booking δικαιολογεί κάθε φορά το επίπεδο του σκορ, εμφανίζοντας και τους λόγους για τους οποίους είναι μειωμένο ή ανεβασμένο. Μάλιστα το επίπεδο της πληροφόρησης είναι πολύ συγκεκριμένο δλδ ο ξενοδόχος μαθαίνει ότι το σκορ πέφτει διότι για το μήνα Απρίλιο η Expedia πουλάει το ξενοδοχείο 5% πιο φτηνά.

Προσφορές – Promotions

Πέρα από τα προγράμματα που αναφέρθηκαν και είναι όλα πολύ σημαντικά για μια επιτυχημένη παρουσία του ξενοδοχείου στη booking, υπάρχει και η δυνατότητα extra προσφορών μέσα από την καρτέλα Promotions.

Πρόκειται για εποχικές κυρίως προσφορές πχ έκπτωση 15% για κρατήσεις μέχρι τέλη Απριλίου.

Κάθε φορά που ενεργοποιείται μια προσφορά έχει ένα ορισμένο αποτέλεσμα στην εμφάνιση του ξενοδοχείου μέσα στην booking.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ξενοδόχος ότι παίζει ρόλο στην επισκεψιμότητα και κατ’ επέκταση στις κρατήσεις του ξενοδοχείου, η παρουσίαση της σελίδας μέσα στην booking καθώς και τα εικονίδια που η booking εισάγει αναλόγως με τις ιδιότητες και προσφορές που έχει ενεργές το ξενοδοχείο.

Για παράδειγμα

  • Εάν το ξενοδοχείο είναι στο πρόγραμμα Preferred Partner τότε στη σελίδα του μέσα στη Booking εμφανίζεται το εικονίδιο thumbs up.
  • Εάν το ξενοδοχείο είναι στο πρόγραμμα Genius τότε στη σελίδα του μέσα στη Booking εμφανίζεται το εικονίδιο του Genius όταν ο χρήστης κάνει login.

Τα εικονίδια δημιουργούν επιπλέον εμπιστοσύνη στον ταξιδιώτη και κάνουν ένα ξενοδοχείο να ξεχωρίζει από ένα αντίστοιχο που δεν τα έχει.

Αντιστοίχως και στο θέμα των Promotions υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ενεργοποίηση σημαίνει και παρουσία extra εικονιδίου στη σελίδα του ξενοδοχείου, και άλλες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει η αντίστοιχη απεικόνιση.

Επικοινωνία με Account Manager

Κάθε ξενοδοχείο έχει και τον αντίστοιχο account manager μέσα στην πλατφόρμα, άνθρωπο μέσα στη booking που είναι υπεύθυνος για το ξενοδοχείο.

Ο ξενοδόχος έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τον account manager τηλεφωνικά και να έχει την στήριξη που χρειάζεται.

Προτείνουμε η χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου να γίνεται συστηματικά καθώς οι άνθρωποι που εργάζονται στην πλατφόρμα έχουν γνώση των εργαλείων και της αγοράς.

 

8. Direct Bookings & Στρατηγικές Αύξησης Απευθείας Κρατήσεων

Εκτός από τα OTA κανάλια κρατήσεων (Booking, Expedia) το ξενοδοχείο μπορεί να δέχεται και απευθείας κρατήσεις, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο και την προμήθεια 15% (τουλάχιστον) που θα έδινε στα κανάλια.

Τρόποι που μπορεί να δεχτεί ένα ξενοδοχείο απευθείας κρατήσεις:

  • Τηλεφωνικά
  • Μέσω email
  • Μέσω φόρμας κρατήσεων
  • Μέσω μηχανής κρατήσεων

Εφόσον τα 2 πρώτα είναι κατανοητά θα γίνει ανάλυση στις κρατήσεις μέσω φόρμας και κρατήσεις μέσω μηχανής κρατήσεων.

Φόρμα κρατήσεων

Η φόρμα κρατήσεων δεν είναι τίποτα άλλο από μια απλή φόρμα που τοποθετείται στο website με στόχο να υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος τα στοιχεία του προκειμένου να κάνει κράτηση στο ξενοδοχείο.

Η φόρμα κρατήσεων δεν έχει καμία τεχνολογία. Μέσω της φόρμας δε γίνονται πληρωμές. Είναι απλά ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να έχει ο ξενοδόχος στο website του μια φόρμα.

Εφόσον ο ξενοδόχος δεν έχει γνώσεις προγραμματισμού, θα προτείναμε να χρησιμοποιήσει τη δωρεάν υπηρεσία Google Forms και να δημιουργήσει μόνος του τα πεδία που επιθυμεί στη φόρμα κρατήσεων (για παράδειγμα όνομα χώρα, τύπος δωματίου, τηλέφωνο, ημερομηνία ταξιδιού κλπ) https://www.google.com/forms/about/

Μηχανή Κρατήσεων

Η μηχανή κρατήσεων είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από τη φόρμα κρατήσεων. Είναι ολοκληρωμένα συστήματα που παρέχουν τη δυνατότητα στον ξενοδόχο να δημιουργεί το προφίλ, του ξενοδοχείου, τα δωμάτια, να ορίζει τιμές ανά δωμάτιο και ανά εποχή, να δημιουργεί εκπτώσεις και προσφορές.

Καθώς οι μηχανές κρατήσεων είναι σύνθετα εργαλεία, έχουν αναπτυχθεί πλατφόρμες που παρέχουν μηχανές κρατήσεων έτοιμες, στις οποίες οι ξενοδόχος με αντίτιμο κάποια χρέωση και μια μικρή προμήθεια, μπορεί στήσει όλη την επιχείρηση του ξενοδοχείου και να δέχεται κρατήσεις.

Προτεινόμενες μηχανές κρατήσεων είναι η Webhotelier και η Hotelgenius (ελληνικές)

Στρατηγικές Αύξησης Direct Κρατήσεων

Παρόλο που τα κανάλια Booking, Expedia μπορεί να έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα και να φέρνουν κρατήσεις, το κόστος προμηθειών για τον ξενοδόχο είναι υψηλό. Γι αυτό είναι προς το συμφέρον του ξενοδόχου να έχει μια ισορροπία ανάμεσα στις απευθείας κρατήσεις και τις κρατήσεις που έρχονται από τα κανάλια.

Προκειμένου ο ξενοδόχος να πείσει τον ταξιδιώτη να κάνει απευθείας κράτηση, πρέπει να έχει τις κατάλληλες υποδομές.

Website

To website μιας ξενοδοχειακής μονάδας είναι η βιτρίνα της. Προκειμένου να κάνει κράτηση ένας ταξιδιώτης από το website της μονάδας πρέπει πρώτα να πειστεί από την όλη παρουσία και το σημείο της κρίσης είναι η ιστοσελίδα της επιχείρησης.

Όπως είναι λογικά εάν ο ταξιδιώτης επισκεφτεί ένα website που δεν είναι καλοστημένο, όμορφο, δεν λειτουργεί σε κινητές συσκευές (από όπου κατά πάσα πιθανότητα και θα το επισκεφθεί) τότε είναι σχετικά απίθανο να προβεί σε κράτηση.

Εάν καλοσχεδιασμένο, όμορφο website με ωραίες φωτογραφίες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σκεφτεί ο ξενοδόχος μια στρατηγική αύξησης των απευθείας κρατήσεων.

SEO για ειδικές αναζητήσεις

Οι OTA (Booking, Expedia) απευθύνονται στις μεγάλες μάζες ταξιδιωτών. Αυτό μπορεί να δημιουργεί μια ευκαιρία για τον ξενοδόχο, την ίδια στιγμή όμως δεν του επιτρέπει να έρθει σε επαφή σε πιο ιδιαίτερα κοινά που ταιριάζουν στο ύφος της ξενοδοχειακής μονάδας.

Για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο που ασχολείται με τον αγροτουρισμο και έχει παρουσία στο Booking, χάνει ένα μεγάλο μέρος του αγροτουριστικού κοινού διότι πολύ απλά το ειδικό αυτό κοινό δεν θα μπει στο booking για να βρει αγροτουριστικό κατάλυμα.

Η στρατηγική που προτείνουμε εδώ είναι η ενδυνάμωση το SEO – Search Engine Optimization για ειδικές αναζητήσεις, στην ιστοσελίδα μας.

Αν για παράδειγμα πρόκειται για μια ξενοδοχειακή μονάδα αγροτουρισμού, τότε ο ξενοδόχος πρέπει να επενδύσει στην εμφάνιση του ξενοδοχείου του ψηλά για σχετικές αναζητήσεις στην Google. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ειδικών στο SEO και πρέπει να αποτελέσει στρατηγική απόφαση του επιχειρηματία προκειμένου να τον εντοπίσουν τα ιδιαίτερα κοινά στα οποία στοχεύει μέσα από την παρουσία του ψηλά στην Google.

Google Ads για ειδικές αναζητήσεις

Στην ίδια λογική πρέπει να κινηθεί ο ξενοδόχος σχετικά με τις διαφημίσεις Google. Για παράδειγμα αντί να διαφημίζεται στη λέξη “ξενοδοχείο Κέρκυρα” μπορεί να επιλέξει τη λέξη “agrotourism in Corfu” και έτσι να μπουν στην ιστοσελίδα του, άνθρωποι που ψάχνουν για αγροτουρισμό στην Κέρκυρα.

Τιμές στην ιστοσελίδα

Είναι σύνηθες το φαινόμενο όταν ένας ταξιδιώτης εντοπίσει ένα ξενοδοχείο στην Booking, αμέσως μετά να “ψάχνει” το ξενοδοχείο στην Google προκειμένου να μπει στην ιστοσελίδα του και να δει περισσότερες λεπτομέρειες, τιμές κλπ.

Μάλιστα υπολογίζεται ότι το φαινόμενο αυτό συμβαίνει σε ποσοστό 30% και μάλιστα αμφίδρομα.

Δηλαδή, εάν 100 άνθρωποι εντοπίσουν ένα ξενοδοχείο στη Booking, οι 30 θα ψάξουν την ιστοσελίδα του και θα μπουν για δουν τιμές.

Την ίδια στιγμή εάν 100 άνθρωποι μπουν στην ιστοσελίδα ενός ξενοδοχείου, οι 30 από αυτούς θα μπουν στην Booking ώστε να αναζητήσουν το συγκεκριμένο ξενοδοχείο και να συγκρίνουν τιμές.

Σύμφωνα με την παραπάνω παραδοχή, η Booking αποτελεί εκτός από πηγή κρατήσεων και πηγή επισκέψεων στην ιστοσελίδα του ξενοδόχου.

Εφόσον συμβαίνει αυτό, πολλές φορές ο ξενοδόχος προκειμένου να στηρίξει τις απευθείας κρατήσεις μπορεί να έχει σχετικά μικρότερη τιμή στην ιστοσελίδα του σε σχέση με τις τιμές που δίνει στα κανάλια.

Remarketing και Τιμές Direct

Επίσης σύμφωνα με την παραπάνω παραδοχή (επισκέπτες της booking μπαίνουν στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου) και δεδομένου ότι υπάρχει ελαφρώς χαμηλότερη τιμή στην απευθείας κράτηση, ο ξενοδόχος μπορεί να τρέξει remarketing καμπάνια στο facebook στοχεύοντας σε όλους όσους έχουν μπει στην ιστοσελίδα και προωθώντας το μήνυμα “Save x% on Direct Bookings”.

Παράδειγμα ροής

  1. Ταξιδιώτης μπαίνει στην Booking και αναζητά ξενοδοχείο στην Κρήτη.
  2. Εντοπίζει αυτό που του αρέσει.
  3. Αμέσως ψάχνει αυτό το ξενοδοχείο στην Google
  4. Μπαίνει στο website του ξενοδοχείου
  5. Δεν κάνει κράτηση
  6. Μπαίνει στο Facebook και βλέπει remarketing διαφήμιση “HotelCorfu Save 20% on Direct Booking” – ο λόγος που βλέπει τη διαφήμιση είναι ότι έχει ήδη επισκεφθεί το website του ξενοδοχείου στο βήμα 3.

Είναι πλέον πιθανό, η ταξιδιώτης που αρχικά έμαθε για το ξενοδοχείο μέσω booking, να κάνει την κράτηση απευθείας από το website αφού θα έχει σημαντική έκπτωση.

Εμφάνιση Direct Τιμών σε Metasearch

Είναι προς το συμφέρον του ξενοδόχου εφόσον θέλει να αυξήσει τις direct κρατήσεις να εμφανίζει τις τιμές της μηχανής κρατήσεών του στις μεγάλες metasearch πλατφόρμες όπως η TripAdvisor και η Google.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, και δεδομένης της τεχνολογικής πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει τις μεγάλες πλατφόρμες, η συγκεκριμένη δυνατότητα πρέπει να υποστηρίζεται από τη μηχανή κρατήσεων.

Για παράδειγμα η Webshotelier μέσω του προγράμματος Price Everywhere δίνει τη δυνατότητα στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία να δίνουν τις τιμές στο Tripadvisor, Trivago και Google ώστε ο ταξιδιώτης να μπορεί να κάνει απευθείας κράτηση μέσα από τις παραπάνω Metasearch πλατφόρμες.

9. Email Marketing για Hoteliers

Η χρήση του email είναι σημαντική για το ξενοδοχείο σας. Σας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε με τους πελάτες σας για σημαντικά θέματα στην κατάλληλη χρονική στιγμή.

Για να χρησιμοποιήσετε το Email αποτελεσματικά και να ακολουθήσετε τη στρατηγική που προτείνουμε θα χρειαστείτε μια πλατφόρμα για email marketing.Υπάρχουν πολλές Online υπηρεσίες για email marketing με διαφορετικά συστήματα τιμολόγησης και παροχές.

Η υπηρεσία που προτείνουμε είναι η MailChimp. Το κόστος της είναι δωρεάν εάν έχετε κάτω από 2,000 εγγραφές (κάθε εγγραφή αντιστοιχεί σε ένα μοναδικό email).

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στην πλατφόρμα θα πρέπει να εγγραφείτε δωρεάν με το email σας.

Η στρατηγική που έχουμε διαμορφώσει θα βοηθήσει το ξενοδοχείο σας

  • Να επικοινωνήσει με τους πελάτες μετά την αναχώρηση τους για να ζητήσετε κριτική
  • Να επικοινωνήσει με τους πελάτες ώστε να αυξήσει τους followers στα social media
  • Να ενημερώσει τους πελάτες για τυχόν προσφορές δίνοντας τη δυνατότητα να μοιραστούν την προσφορά οι πελάτες σας με τους φίλους τους.

Τι είναι η λίστα επαφών?

Είναι το σημείο που είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι εγγεγραμμένοι χρήστες. Εφόσον έχετε έτοιμη μια λίστα με email μπορείτε με ένα κλικ να στέλνετε μια ενημέρωση σε όλους ή σε ένα τμήμα της λίστας όπως θα αναλυθεί παρακάτω.

Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε μια λίστα με το όνομα “Hotel Subscribers”.

Ιδιότητες Επαφών στη Λίστα μας (Tags)

Κάθε εγγεγραμμένος χρήστης στη λίστα έχει κάποιες ιδιότητες (πχ email, όνομα, επώνυμο). Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και επιπλέον ιδιότητες για κάθε εγγραφή στη λίστα μας. Η χρήση των extra ιδιοτήτων είναι εξαιρετικά χρήσιμη καθώς μπορούμε στο μέλλον να στέλνουμε διαφορετικά μηνύματα σε κάθε “τμήμα” της λίστας που έχει μια συγκεκριμένη ιδιότητα.

Προτεινόμενες Ιδιότητες – Tags

Πηγή Κράτησης

Είναι καλό να γνωρίζουμε κάθε πελάτης μας από ποιο μέσο έκανε την κράτηση. Εδώ μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Ιδιότητα / Tag με τον τίτλο “Πηγή Κράτησης” και ως επιλογές να είναι

  • Booking
  • Expedia
  • Τηλεφωνικά
  • Από το website του ξενοδοχείου

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να αποστείλουμε ένα email μόνο στους πελάτες που έκαναν κράτηση “Τηλεφωνικά” ενημερώνοντάς τους ότι τρέχουμε μια νέα προσφορά για κρατήσεις από το website.

Ιδιώτες / Επαγγελματίες

Μία άλλη ιδιότητα (tag) που προτείνουμε είναι η ιδιότητα “Ιδιώτης ή Επαγγελματίας”. Εδώ μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Ιδιότητα / Tag με τον τίτλο “Είδος πελάτη” και ως επιλογές να είναι

  • Ιδιώτης
  • Επαγγελματίας

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να αποστείλουμε ένα email μόνο στους πελάτες που έχουν την ιδιότητα “επαγγελματίας” ενημερώνοντάς τους ότι τρέχουμε μια νέα προσφορά για κρατήσεις για συνέδρια στο ξενοδοχείο μας τον ερχόμενο Απρίλιο με μειωμένες τιμές.

Πιστός πελάτης / Όχι

Μία άλλη ιδιότητα (tag) που προτείνουμε είναι η ιδιότητα “Πιστός πελάτης”. Εδώ μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Ιδιότητα / Tag με τον τίτλο “Πιστός πελάτης” και ως επιλογές να είναι

  • Ναι – έχει κάνει πολλές κρατήσεις στο ξενοδοχείο
  • Όχι – έχει έρθει μόνο μία φορά

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε για παράδειγμα να στείλουμε ένα email μόνο στους πελάτες που έχουν την ιδιότητα “Όχι – έχει έρθει μόνο μία φορά” ενημερώνοντάς τους ότι τρέχουμε μια νέα προσφορά για πελάτες που έχουν έρθει μία φορά δίνοντας έκπτωση 10% για τη 2η κράτηση που θα κάνουν το ξενοδοχείο μας.

Tip

Η λίστα με τους εγγεγραμμένους αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησή σας. Φροντίστε να την κρατάτε ενημερωμένη και να προσθέτετε κάθε νέο πελάτη του ξενοδοχείου σε αυτή.

10. Blogging & Προτεινόμενη θεματολογία

Εισαγωγή

Εάν δεν έχετε blog στην ιστοσελίδα τους ξενοδοχείου σας είναι σημαντικό να προσθέσετε.

Λόγοι για τους οποίους πρέπει να εισάγετε blog

  • Είναι εξαιρετικά σημαντικό για το SEO
  • Μπορείτε να αναρτάτε περιεχόμενο με το οποίο αναλύετε ειδικές δραστηριότητες του ξενοδοχείου
  • Είναι το μόνο σημείο του website που ανανεώνεται συνεχώς καθώς όλο το υπόλοιπο website είναι στατικό.
  • Τα blog άρθρα είναι πιο πιθανό για γίνουν share στα social media καθώς οι χρήστες μοιράζονται χρήσιμο περιεχόμενο με τους φίλους τους περισσότερο από ότι μοιράζονται διαφημιστικό περιεχόμενο. Η ιστοσελίδα σας αποτελεί διαφημιστικό περιεχόμενο ενώ οι αναρτήσεις στο blog καθαρά χρήσιμο περιεχόμενο

Θεματολογία του blog

Το blogs θα πρέπει να έχει αναρτήσεις 4 ειδών

  • Αναρτήσεις που βοηθούν στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης (seo)
  • Αναρτήσεις που αφορούν την περιοχή σας
  • Αναρτήσεις που αφορούν δραστηριότητες του ξενοδοχείου
  • Αναρτήσεις για νέα

Αναρτήσεις κατάταξης

Εάν έχετε ξενοδοχείο στην Κέρκυρα τότε η αναζητήσεις αφορούν «ξενοδοχεία Κέρκυρα» “διαμονή Κέρκυρα”.

Για αυτή την ενότητα θα πρέπει να γράψετε άρθρα με τους τίτλους που περιέχουν τις λέξεις κλειδιά

Για παράδειγμα

  • 10 λόγοι που θα σας μείνει αξέχαστη η διαμονή σας στην Κέρκυρα
  • Η ιστορία του ξενοδοχείου “CorfuHotel” στην Κέρκυρα

Αναρτήσεις για την περιοχή

Δημιουργήστε τουλάχιστον 5 Blog Posts σχετικά με την περιοχή σας.

Σκεφτείτε ιδιαίτερα αξιοθέατα, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κάτι μοναδικό που παράγει ο τόπος, κάτι που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης σας στην ευρύτερη περιοχή του ξενοδοχείου (πχ κέντρο)

Παραδείγματα θεμάτων

  • Η ιστορία του κάστρου των Ιωαννίνων
  • 5 χωριά στα Ζαγοροχώρια που πρέπει να επισκεφθείτε
  • Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στο κάστρο των Ιωαννίνων
  • 5 μουσεία των Ιωαννίνων που πρέπει να επισκεφθείτε
  • 2 διαδρομές που πρέπει να κάνετε εφόσον διαμένουν σε ξενοδοχείο του κέντρου των Ιωαννίνων

Αναρτήσεις σχετικά με δραστηριότητες του ξενοδοχείου

Εδώ μπορείτε να αναρτήσετε άρθρα για συνταγές, πρωινό, λόγια για το γυμναστήριο, και τυχόν άλλες παροχές του ξενοδοχείου, εκδηλώσεις Παραδείγματα:

  • Πώς προετοιμάζουμε το πρωινό στο ξενοδοχείο “CorfuHtotel”
  • Συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στο “CorfuHotel” το 2019

Αναρτήσεις για νέα

Κάθε φορά που υπάρχει κάποια ανακοίνωση δημιουργήστε ένα σχετικό blog post.

Παραδείγματα

Κάθε φορά φροντίστε να χρησιμοποιείτε τις λέξεις κλειδιά είτε στον τίτλο είτε στο περιεχόμενο της ανάρτησης

  • 30% έκπτωση για τις πρώτες μέρες του Μαρτίου για το ξενοδοχείο CorfuHotel στο κέντρο της Κέρκυρας

Tips για τα Blog Posts

Τι να προσέχετε κάθε φορά που γράφετε ένα blog post

  • Να έχει έκταση τουλάχιστον 500 λέξεις
  • Να έχει φωτογραφίες
  • Να έχει τις λέξεις κλειδιά (ξενοδοχείο + τοποθεσία) στον τίτλο είτε στο περιεχόμενο. Για παράδειγμα το θέμα του blog post για μια εκπτωτική ενέργεια θα πρέπει να είναι

“30% έκπτωση για τις πρώτες μέρες του Μαρτίου για το ξενοδοχείο CorfuHotel στο κέντρο της Κέρκυρας”

Και όχι

“30% έκπτωση για τις πρώτες μέρες του Μαρτίου στο ξενοδοχείο μας”

11. Χρήσιμα Links για ξενοδόχους

Στην ενότητα αυτή παρατίθενται εργαλεία και επιχειρήσεις που θα σας φανούν χρήσιμες.

Templates & Photos

  • https://themeforest.net/ – έτοιμα templates για το website σας
  • https://unsplash.com/ – δωρεάν φωτογραφίες χωρίς δικαιώματα για χρήση στο website και τα social media
  • https://coverr.co/ – δωρεάν έτοιμα video για οποιαδήποτε χρήση

Για τo website του ξενοδοχείου

Εάν χρησιμοποιείτε WordPress χρησιμοποιήστε τα παρακάτω plugins

  • Yoast – Το πιο χρήσιμο εργαλείο SEO
  • TopHost – ελληνική υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων (επιλέξτε το πακέτο Planet)
  • WPML – για πολυγλωσσικό website(ιδανικό για ξενοδοχεία που επιθυμούν να έχουν περισσότερες από μία γλώσσες

Υπηρεσίες